Przedostatni tydzień kwietnia był w smolickiej szkole tygodniem iście prozdrowotnym.
Od poniedziałku, 17 kwietnia, podczas „aktywnych przerw”, uczniowie klas ósmych przy muzyce angażowali młodszych kolegów do ruchu i zabawy.
W czwartek, 20 kwietnia, wszyscy uczniowie szkoły zaprezentowali swoje kulinarne umiejętności przygotowując fantazyjne potrawy z owoców pod czujnym okiem nauczycieli i wychowawców. Owocowe kosze, ogrody zwierzątka, sałatki, szaszłyki, soki, nadziewane jabłka i arbuzy zachwyciły wszystkich. Pomysłowość dzieci nie znała granic. Do przygotowywania owocowych pyszności uczniowie wykorzystali sprzęty zakupione w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.
Podczas ogólnej prezentacji uczniowie najpierw wysłuchali krótkiej prelekcji nt. zdrowia i zasad zdrowego stylu życia, a następnie przedstawili swoje dzieła. Najpierw nacieszyliśmy oczy, a później podniebienia udając się do klas na konsumpcję misternie przygotowanych pyszności. Pozostało tylko życzyć „smacznego” i „na zdrowie”!
Organizatorkami Tygodnia Zdrowia były Panie Beata Łopaczyk i Małgorzata Bieganek-Szczurek.